NOTICIA: Campanya per conscienciar contra el malbaratament alimentari a Tàrrega
Mitjançant els perfils a les xarxes socials del Magatzem d’Aliments Solidaris i a través de xerrades i tallers oferirà consells per evitar que es malmetin els aliments
He trobat aquesta notícia del 13 de febrer de 2023 al diari digital "La ciutat", on comenta diversos aspectes que us explicaré a continuació envers el malbaratament dels aliments i tractar de reduir a zero els residus.
Per fer-ho ens trobem que l'Ajuntament de Tàrrega ha iniciat una campanya per a conscienciar a la ciutadania que no s'ha de malbaratar el menjar.
A través del Magatzem d'Aliments Solidaris (MAS) de Tàrrega, s'oferiràn productes a col·lectius vulnerables i també s'ha posat com a objectiu la lluita contra el malbaratament d'aliments.
Per fer-ho, el MAS oferirà consells i informació sobre les dates de caducitat dels aliments, oferirà consells sobre la conservació i el consum preferent i també informarà sobre com aprofitar i planificar els aliments.
La major part de la campanya es farà a les xarxes socials del servei (@MAStarrega), a part d'aquesta camapanya es realitzaran altres activitats i diverses col·laboracions per tal que arribi al major nombre de persones.
El contingut que apareix en les primeres publicacions de les xarxes socials del MAS es basen en indicar quins són els productes frescos de temporada que podem consumir en aquestes dates. Aquesta és una iniciativa proposada per l'empresa d'inserció Cartaes.
Font: Diari "la ciutat"
Noèlia Soto, regidora d'Acció Social, diu "comencem informant sobre les dates de caducitat i consum preferent dels aliments o oferint consells sobre com podem organitzar millor la nevera i el rebost per aconseguir una adequada conservació dels productes. Però també tenim previst difondre receptes d’aprofitament, organitzar tallers que donin eines als usuaris del servei per a una conservació dels aliments més eficient i oferir xerrades als centres educatius per transmetre tot aquest coneixement”.
Soto afegeix que es tracta d’una campanya que comença a caminar però que es troba en “procés de construcció”, ja que “el nostre objectiu és treballar conjuntament amb Cartaes per reduir a zero els residus que generem, també els alimentaris”.
Per la banda de residus zero ens trobem que:
Cartaes, (encrregada de gestinar deixalleria municipal) ha començat a treballar paral·lelament per implementar la recollida i el tractament eficient de la resta de residus que es generen al MAS amb l’objectiu de reduir al màxim la quantitat de deixalles que es deriven del funcionament del servei.
Proposa, entre altres mesures, portar directament algunes fraccions a la deixalleria, elaborar compost i reciclar els palets de fusta transformant-los en mobiliari útil per a les instal·lacions del Banc d’Aliments.
Com a opinió personal, considero que el fet de reciclar productes com ara els palets de fusta contribueixen a reduir a zero els residus. Penso que si progressivament s'implementés el reciclatge als productes que volem llençar, aconseguiriem en gran part el repte de residus zero.
A més penso que hauriem de ser més conscients del malbaratement dels aliments, i és molt necessari la informació que rebem a través de projectes com el que estan realitzant a Tàrrega. A més d'informar-nos ens consciència per a no malbaratar i aprofitar millor els aliments adequant el seu consum a les dates de caducitat i el consum preferent.
Bibliografia:
Redacció La Ciutat. (2023, 13 febrero). Campanya per conscienciar contra el malbaratament alimentari a Tàrrega. La Ciutat. https://laciutat.cat/laciutatdelleida/campanya-per-conscienciar-contra-malbaratament-alimentari-tarrega#
Primer repartiment de lots al magatzem d’aliments solidaris sota la gestió de Cartaes. (2023, 13 febrero). La Ciutat. https://laciutat.cat/laciutatdelleida/campanya-per-conscienciar-contra-malbaratament-alimentari-tarrega#

Hola Sandra!
ResponderEliminarMolt bona entrada, m'ha semblat de gran interès, i per això m'agradaria destacar la idea que dius que hauriem de ser més conscients del malbaratement dels aliments, a més d'informar-nos ens consciència per a no malbaratar i aprofitar millor els aliments. Com ja sabem, el malbaratament alimentari són aquells aliments que, tot i ser nutritius, es descarten o es destinen a usos diferents, cosa que comporta que sorgeixi un gran problema.
Doncs per evidenciar la certesa de la problemàtica del malbaratament dels aliments, això es pot corroborar amb dades oferides des de ''Gencat'', on es diu que a la Unió Europea, cada any es descarten 88 milions de tones d’aliments, amb un cost de 143 bilions d’euros. Aquesta quantitat equival al 20% de la producció alimentària total. Però més concret, a Catalunya, les llars, els comerços i la restauració generen unes 262.000 tones de malbaratament cada any o, el que és el mateix, uns 35kg/persona.
No obstant, tal i com en la teva entrada existeix una solució a la zona de Tàrrega, també es busquen solucions generals a la problemàtica, amb un pla d’acció per a la prevenció del malbaratament alimentari a Catalunya, que s’ha elaborat en el marc del projecte Interreg Europe Ecowaste4food, on es busca desenvolupar iniciatives ecoinnovadores de prevenció del malbaratament alimentari. El projecte se centra en el nexe entre seguretat alimentària, eficiència de recursos, economia circular i governabilitat territorial.
Com a darrer punt, et deixo la lectura del Gencat sobre la problemàtica del malbaratament alimentari ja que et podria semblar interessant.
Gencat (2015) Malbaratament alimentari. Agència de Residus de Catalunya. https://residus.gencat.cat/ca/ambits_dactuacio/prevencio/malbaratament_alimentari/